Volkorenbrood

Volkorenbrood

Volkoren

Volkoren we kennen het allemaal, doe mij maar een halfje volkoren alstublieft. Maar weet jij precies wat je dan besteld, en niet alleen wat je besteld maar vooral, weet jij wat je eet?

De graankorrel

Om precies te weten te komen wat volkoren is beginnen we met de opbouw van de graankorrel. De graankorrel is het zaadje waaruit een nieuwe plant zal gaan groeien. Daardoor is de korrel enorm rijk aan voedingsstoffen. Elk deel van de korrel bevat specifieke voedingsstoffen welke gezamenlijk een voedzame korrel zijn:

De meelkern of meellichaam van de graankorrel

Het binnenste gedeelte van de graankorrel is de meelkern. De kern bestaat vooral uit eiwitten en koolhydraten. Een deel van deze eiwitten zijn de veelbesproken gluten. Deze zijn niet voor iedereen verdraagbaar. Uit de meelkern wordt de witte bloem gewonnen.

De kiem van de graankorrel

De kiem van de korrel is eigenlijk de embryo van de plant. De kiem is het gedeelte van de korrel dat uitgroeit tot een nieuwe plant. De kiem bestaat uit voornamelijk zetmeel en is rijk aan vitamines en mineralen en gezonde vetten.

De zemel van de graankorrel

De zemel is de vlies die rondom de kiem en meelkern heen zit. Dit is op het kaf na de buitenste laag van het graan. De zemel beschermd de kiem en de kern. Zemelen bestaan voornamelijk uit cellulose. Dit is een koolhydraat (suiker) welke voor de mens onverteerbaar is. Toch hebben zemelen een positieve werking op de stoelgang.

 

Wat is volkoren?

Volkorenproducten zijn producten welke gemaakt zijn van de hele graankorrel, dus de kern, kiem en de zemel. Doordat de hele korrel gebruikt wordt zijn volkorenproducten rijk aan vetten, vitamines, eiwitten, vezels en mineralen. Volkorenbrood is een wat zwaarder verteerbaar brood dan bijvoorbeeld wit, bruin of meergranen. Dit komt door de grote hoeveelheid aanwezige vezels.

Om bruin brood te maken worden uit het volkorenmeel een deel van de kiemen en zemelen gezeefd. Door een deel van dit weg te zeven wordt het brood makkelijker verteerbaar. Door het zeven gaan uiteraard ook voedingsstoffen verloren.

Als alle zemelen en kiemen uit het meel verwijderd zijn blijft er slechts bloem over. Bloem is vooral rijk aan koolhydraten en eiwitten. Maar de vitamines, mineralen en vezels zijn nagenoeg allemaal verwijderd. Deze bloem is de basis voor het maken van onder andere witbrood en gebakssoorten.

Het verschil tussen meergranenbrood en volkorenbrood 

Het verschil in voedingswaarde tussen meergranen of volkorenbrood hangt sterk af van de samenstelling van het meergranenbrood. Meergranenbrood bevat meerdere graansoorten en kan als basis volkorenmeel hebben. De rest kan aangevuld zijn met bijvoorbeeld witte bloem. De verhoudingen liggen dan iets anders, maar het brood bevat dan wel dezelfde voedingswaarde als het volkorenbrood. Vaak zijn er aan meergranenbrood nog hele graankorrels of zaden toegevoegd, dit heeft een positieve uitwerking op de voedingsstoffen.

Als de basis voor meergranenbrood bloem is, dan bevat het brood in vele gevallen minder voedingsstoffen dan volkorenbrood. Het bloem is vaak gecombineerd met geplette graankorrels of zaden waardoor het meergranenbrood altijd rijker is dan witbrood.

Waarom is volkoren zo gezond? 

Zoals eerder beschreven bevatten volkorenproducten de hele korrel. Graankorrels bevatten onder andere vitamine B1, B2, B3, B6 en B11. Goed voor onderandere je hart, zenuwstelsel, stofwisseling, energieniveau, geestelijke veerkracht en immuunsysteem. Ook bevat de korrel ijzer en jodium. Daarnaast zijn de genoemde rijk aanwezige vezels essentieel bij een gezonde darmflora en verzadigd gevoel. Volkorenproducten bevatten dan ook 3 keer meer vezels dan wit brood.

Echte volkoren herkennen

Echte volkorenproducten herkennen is nog niet zo makkelijk. Er zijn legio producten welke op het eerste gezicht volkorenproducten lijken, maar het in werkelijkheid niet zijn. Zo is er bijvoorbeeld bruin brood welke gemaakt is van witte bloem waaraan karamelsuiker is toegevoegd voor de kleur. Zo lijkt het alsof je een volkorenproduct koopt, maar in werkelijkheid koop je qua voedingsstoffen wit brood.

Hoe weet ik het zeker?

Het liefst ga je natuurlijk naar www.smaakidee.nl/bakkerij en bestel je daar je brood, dan mag je natuurlijk er 100% vanuit gaan dat volkoren ook echt volkoren is. Kom je niet hier uit de buurt dan weet jou lokale bakker natuurlijk ook precies alle ins en outs van het brood.

Koop je voorverpakte producten? Check dan altijd even de ingrediëntenlijst om zeker te zijn van volkorenproducten. Bij wet is vastgelegd dat brood alleen volkoren mag heten als het alleen volkorenmeel bevat. Je zult dus geen bloem mogen tegenkomen. Uiteraard kunnen er wel andere ingrediënten op de verpakking staan zoals gist of water.

Helaas is de scheidingslijn voor andere producten minder helder dan bij brood. Zo kunnen bijvoorbeeld pasta of crackers ten alle tijden volkoren genoemd worden. Zelfs al bestaat de cracker voor het grootste gedeelte uit witte bloem. Door goed op het etiket te kijken kom je er wel achter hoeveel procent van het product wel volkorenmeel is, dit is de producent namelijk verplicht te vermelden.

Conclusie

Wat je ook doet, met volkorenbrood zit je altijd goed.

Over de schrijver
Eten, drinken en gastvrijheid dat is mijn grote passie. Het liefst laat ik zoveel mogelijk mensen meegenieten van mijn passie. Samen een onvergetelijk moment beleven!
Reactie plaatsen