De meest 8 voorkomende voedselallergieën

De meest 8 voorkomende voedselallergieën

Huiduitslag na het eten van perzik of zwelling de mond na het eten van een appel. Benauwdheid na het eten van noten of enorme buikpijn na een glas melk. Mensen met een voedselallergie of voedselintolerantie herkennen deze symptomen. Het eten van alledaagse voedingsmiddelen kan bij iemand met een intolerantie of allergie heel vervelend of soms levensgevaarlijk aflopen.

Wat is precies een voedselallergie?

Een voedselallergie is een abnormale reactie van het afweersysteem. Bepaalde plantaardige of dierlijke eiwitten kunnen deze reactie veroorzaken. Het lichaam ziet de eiwitten als indringers en reageert door antistoffen aan te maken tegen het betreffende eiwit. Deze eiwitten die de reactie veroorzaken noemen we allergenen. De klachten die zich vormen zijn afhankelijk van waar in het lichaam de reactie plaats vindt. De klachten kunnen sterk uiteen lopen:

Huidklachten: Roodheid, jeuk, eczeem, galbulten

Oogklachten: Jeuk, vocht onder de ogen, tranen, irritatie van oogslijmvliezen

Luchtwegen: Hoesten, benauwdheid, samengetrokken ribben, piepende ademhaling, hoesten, heesheid, verstopte neus, jeuk, niezen, loopneus

Mond: Blaasjes in mond, zwelling van de lippen, verdikte tong, keel of verhemelte, jeuk

Maag & darm: Misselijkheid, buikpijn, overgeven, maagzuur, diarree, obstipatie

Hart & vaat: Lage bloeddruk, lage of juist snelle polsslag, bleek zien, zweten, bewusteloosheid, duizeligheid, lage concentratie, vermoeidheid

Anafylaxie, een ernstig gevolg

Een ernstig gevolg van een voedselallergie welke kan optreden bij bijvoorbeeld een kippeneiallergie of notenallergie is anafylaxie. Anafylaxie is een levensbedreigend gevolg van een voedselallergie. De allergische reactie slaat dan op de luchtwegen, de tong en keel gaan zwellen, lippen worden blauw, de ademhaling vermoeilijkt, het spreken vermoeilijkt, de bloeddruk daalt en uiteindelijk treed bewusteloosheid op. Niet altijd komen alle bovenstaande symptomen voor en de volgorde kan ook wisselen. Van essentieel belang is dat er zo snel mogelijk wordt ingegrepen want er kan zuurstof tekort optreden. Zo snel mogelijk behandeling met adrenaline is daarom noodzakelijk.

Het verschil tussen een voedselallergie en voedselintolerantie

Een voedselintolerantie is een niet-allergische reactie op bepaalde voedingsmiddelen. Hier gaan niet net als bij een allergie de antistoffen aan het werk om het ingrediënt af te weren. Het afweersysteem speelt dus geen rol bij een voedselintolerantie. Een intolerantie kan ontstaan door tekort aan een bepaald enzym waardoor het lichaam een bepaalde stof niet goed kan verwerken of afbreken. Bijvoorbeeld bij een lactose-intolerantie door een gebrek aan lactase of bij fructose-intolerantie door een gebrek aan het enzym aldolase.

Naast het tekort van een bepaald enzym kunnen ook natuurlijke afbraakproducten welke in voeding aanwezig zijn zoals histamine en tyramine een probleem vormen. De meest voorkomende klachten bij voedselintolerantie zijn maag en darmklachten.

Welke voedselallergieën komen het meest voor?

Alle voedingsmiddelen welke eiwitten bevatten kunnen een allergische reactie veroorzaken. Dit zijn dus enorm veel producten. Maar niet alle allergieën komen even vaak voor. De meest voorkomende voedselallergieën zijn:

Koemelkallergie

De klachten die men ervaart bij een koemelk allergie lopen sterk uiteen. Ieder lichaam reageert weer op een andere manier. De symptomen kunnen al binnen enkele minuten na het binnenkrijgen van het koemelkeiwit optreden. Het maakt dan ook vaak niet uit in welke hoeveelheid je hebt binnengekregen. Een druppel kan al teveel zijn. Meest voorkomende klachten bij een koemelkallergie zijn darmkrampen, diarree en buikpijn. Maar ook kunnen symptomen aan luchtwegen of huid voorkomen zoals kortademigheid, jeuk en uitslag. Verwar het hebben van een koemelkallergie niet met het hebben van een lactose-intolerantie.

Kippeneiallergie

Bij een allergie voor kippenei reageer je op de eiwitten die zowel in het wit als in het geel zitten. Deze allergie komt vaak voor bij kinderen onder de 2 jaar. Veel groeien eroverheen nadat ze 4 jaar zijn geweest. Maar ook bestaat de kans dat je er je hele leven last van blijft houden. De allergische reactie kan voorkomen bij alle producten waarin kippenei verwerkt is. De meest voorkomende symptomen zijn een tintelend gevoel in de mond, huidklachten, zwellingen in gezicht en keel of problemen met luchtwegen. Ook kan er anafylaxie ontstaan.

Notenallergie

Een notenallergie kan zeer ernstige reacties geven en soms zelf met een fatale afloop. Bij een notenallergie reageert men vaak op meerdere soorten noten. Hazelnoot en walnoot staan op nummer 1 betreffende noten allergieën. Bij kinderen komt steeds vaker een cashewnootallergie voor. Je zou denken dat pinda’s ook tot de noten behoren, maar dat is niet zo. Pinda’s behoren tot de peulvruchten en vallen dus niet onder notenallergie maar onder pinda-allergie. Meest voorkomende symptomen bij een notenallergie zijn roodheid, zwelling, jeuk en net als bij kippeneiallergie kan er anafylaxie ontstaan.

Pinda-allergie

De pinda is een peulvrucht en behoort tot de groep voedingsmiddelen die de meest heftige allergische reacties kan veroorzaken. Het roosteren van pinda’s kan de allergische reactie verergeren doordat ze meer allergeen bevatten. 5% van de mensen met een pinda-allergie hebben een kruisallergie voor andere peulvruchten zoals soja, lupine of linzen. Meest voorkomende symptomen bij een pinda-allergie zijn huidklachten, zwelling in het gezicht of de keel of luchtwegproblemen. Pinda’s zijn de grootste veroorzakers van een anafylactische shock.

Vis,- schaal,- en schelpdierallergie

Schaaldieren zijn dieren zoals krab, kreeft en garnalen daarnaast zijn er weekdieren zoals oesters, inktvis mosselen en coquilles. Iemand die allergisch is voor schaaldieren is niet automatisch ook allergisch voor weekdieren en andere vissoorten, en vice versa. De meest voorkomende klachten bij deze vorm van allergie zijn blaasjes, tintelingen en kriebels in de mond, eczeem en vochtophoping onder de huid en maag,- en darmklachten. Ook kan bij vis,- schaal,- en schelpdierallergie een anafylactische shock optreden.

Fruitallergie

Fruit bevat vaak verschillende allergenen, daarom kunnen mensen met een fruitallergie verschillende reacties hebben op hetzelfde fruit. Meest voorkomende fruitsoorten welke een allergische reactie kunnen veroorzaken zijn;

 

Appel: Een appelallergie kan in twee vormen optreden, afhankelijk van op welk allergeen het lichaam reageert. De eerste vorm is een allergie welke optreed bij een hittelabiel allergeen, deze mensen kunnen na het verhitten van de appel deze wel verdragen. Deze allergie gaat vaak samen met een gevoeligheid voor berkenpollen. Of men reageert op het hittestabiele allergeen, dit allergeen bevindt zich onder de schil van de appel. Mensen met deze allergie kunnen ook verhitte appel niet verdragen.

Perzik: Een perzikallergie komt het meest voor in Mediterrane landen maar ook in Nederland is dit een van de meest voorkomende fruit allergieën. Het belangrijkste perzikallergeen is hittebestendig dus verhitten kan geen allergische reactie voorkomen. Een perzikallergie komt vaak voor in combinatie met andere vruchten uit de rozenfamilie zoals abrikozen, kersen of pruimen.

Kiwi: Een kiwiallergie ontstaat door contact met het allergeen actinidine maar kan ook veroorzaakt worden door een kruis reactie op andere allergenen zoals een latexallergie of berkenpollen.  Meest voorkomende symptoom bij een kiwiallergie is prikkeling in de mond . Maar ook kunnen galbulten en klachten zoals benauwdheid optreden. Bij een ernstige allergie kan ook anafylaxie optreden.

Soja-allergie

Soja behoort net als pinda’s in de categorie peulvruchten. Een soja-allergie komt vaker voor bij kinderen als bij volwassenen en de kans dat kinderen eroverheen groeien is vrij groot. Nadat kinderen soja 1 of 2 jaar uit hun voedingspatroon vermijden kan het zijn dat ze eroverheen gegroeid zijn. Veel voorkomende symptomen bij een soja-allergie zijn luchtwegklachten, maagklachten en huidklachten.

Tarwe-allergie

Verwar een tarwe-allergie niet met coeliakie (glutenintolerantie). Bij een tarwe-allergie valt het afweersysteem eiwitten aan welke in tarwe zitten. Een persoon met een tarwe-allergie kan daarom wel producten eten waar gluten inzitten maar geen producten welke tarwe bevatten. Bij coeliakie worden na het eten van gluten de lichaamscellen in de dunne darm aangevallen door het afweersysteem. Bij zowel een tarwe-allergie als glutenintolerantie is het goed om te onthouden dat tarwe-vrije producten dus niet automatisch ook glutenvrij zijn en vice versa. En gluten zitten in veel meer producten dan alleen in tarweproducten bijvoorbeeld in rogge en spelt.

Misstanden omtrent voedselallergieën

Download ons gratis e-book: 10 feiten en fabels over voedselallergieën(klik hier)

Voedselallergieën er wordt enorm veel over gesproken en vaak heeft iedereen er wel een mening over. Daarom hebben wij in ons nieuwe e-book de misstanden omtrent voedselallergieën aan de kaak gesteld. In dit e-book vind je 10 feiten en fabels over voedselallergieën. Benieuwd naar deze feiten en fabels? Download GRATIS ons e-book en kom er alles over te weten! Of beluister onze podcastaflevering over allergenen.

Over de schrijver
Eten, drinken en gastvrijheid dat is mijn grote passie. Het liefst laat ik zoveel mogelijk mensen meegenieten van mijn passie. Samen een onvergetelijk moment beleven!
Reactie plaatsen