Citrusvruchten zuur of gezond?

Citrusvruchten zuur of gezond?

Citrusvruchten

Een zuur gezicht trekken bij het denken aan citrusvruchten? Vanaf nu niet meer! Want naast dat citrusvruchten een echte smaakexplosie zijn voor je gerecht zijn het ook nog eens echte vitaminebommen. Ze zijn heerlijk sappig, gezond en verfrissend. Verfrissend en een echte boost voor je immuunsysteem.

Luister onze podcast over citrusvruchten

De herkomst van citrusvruchten

Citrusvruchten zijn eeuwen oude oer-vruchten. De zoektocht naar de exacte herkomst van de citrusvruchten zoals wij deze kennen is een hele lange en ingewikkelde tocht. Vandaag de dag zijn er eindeloos veel variaties gekomen op de citrusvrucht. Zowel van nature als door de mens is de originele citrusvrucht gemanipuleerd. Daardoor is het lastig om de exacte herkomst doormiddel van het DNA te achterhalen. Maar naar vele onderzoeken is dit gelukt.

De citrus familie is verspreid over de hele wereld. Onderzoek heeft uitgewezen dat de eerste citrusvruchten voornamelijk afkomstig zijn uit het Himalayagebergte. Rond het gebied tussen het huidige India en China. De eerste citrusvruchten die daar gevonden werden waren kleine citrusvruchtjes. Deze vruchten hadden een dikke schil en een vrucht met veel pitten en weinig vruchtvlees. De schil van deze vruchten zit vol met essentiële oliën maar zijn erg bitter van smaak.

Citrusvruchten naar Europa

In de oudheid waren citrusvruchten een echte luxeproduct. Vanwege de delicate geur en smaak en smaak die de vruchten hebben en door de zeldzaamheid waren citrusvruchten een echte elite product. De eerste vondsten van citrusvruchten in Europa dateren uit de eerste eeuw voor Christus. In het Romeinse gebied zijn hier vondsten gedaan van de sukadecitroen.

Pas in de tiende eeuw werd in Europa de pompelmoes en de zure sinaasappel geïntroduceerd. Deze werden vervolgens in Spanje op grote schaal verbouwd. Daardoor werden de citrusvruchten voor een breder publiek toegankelijk. Pas rond de 19e eeuw heeft de mandarijn zijn intrede gedaan in Europa. Kun je nagaan hoelang het geduurd heeft vanaf de eerste citroen tot aan de eerste mandarijn.

Wat zijn citrusvruchten

De citrusvruchten zoals wij deze kennen zijn allemaal kruisingen van de oer-citrusvruchten. Alle denkbare citrusvruchten zijn een mengeling van de:

Mandarijn

Van oorsprong is de mandarijn een Chinese vrucht. Over het verkrijgen van de naam doen twee theorieën de ronde. De eerste is dat de mandarijnen vernoemd zijn nar de oranje-gele kleding die de hoge Chinese ambtenaren droegen (de Mandarijnen). De tweede theorie is dat de mandarijnen zo voedzaam en lekker zijn dat ze de hoogwaardige naam Mandarijn verdienen. Welke twee het ook zijn mogen, de naam zegt het zelf al. De mandarijn is een hoog gewaardeerd stuk fruit. En dat is niet voor niets want de mandarijn zit boordevol vitamine en mineralen.

Pompelmoes

De pompelmoes kunnen we met zekerheid een grote jongen noemen. De pompelmoes kan wel de grootte van een voetbal behalen. Deze oer-vrucht wordt voornamelijk geteeld in Zuidoost-Azië. Dit gebeurt tegenwoordig niet meer op grote schaal. Vanwege de afname in populariteit van de pompelmoes. De smaak van de pompelmoes is lichtzuur en bitter. De bittere smaak komt vanwege de van nature aanwezige stof kinine.

Sukadecitroen 

De sukadecitroen of ook wel cedraat genoemd is de derde echte oer-vrucht. De sukadecitroen is een grote citrusvrucht welke tussen de 10 en 20 centimeter lang wordt en wel tot 4 kilo kan wegen. De vrucht heeft weinig vruchtvlees en een dikke hobbelige schil met bovenop een uitstulping. De sukadecitroen is van oorsprong afkomstig uit Zuidoost-Azië en wordt hedendaags geteeld in Griekenland, Puerto Rico en Italië. De citroen zoals wij deze kennen lijkt het meest op de van oudsher sukadecitroen.

De bekendste citrusvruchten

Citroen

De citroen iedereen kent ze wel. De felgele ovale vrucht met het sappige en zure vruchtvlees. Voor de meeste is de citroen niet geschikt als handfruit maar meer geschikt om een schijfje van in het drinkwater te doen. De citroen is erg veelzijdig in gebruik, zo is het een heerlijke smaakmaker voor visgerechten, dressings en salade. Maar ook gaat het zuur van het sap verkleuring tegen van bijvoorbeeld appel of avocado. Daarnaast is zowel het sap als de schil een lekkere smaakmaker voor gebak en patisserie.

Limoen

De kleine, groene, ronde citrusvruchtjes met groen vruchtvlees. Zodra je de limoen snijdt of schilt dan komt het heerlijke citrus aroma je tegemoet. Limoenen zijn er in grootte van 6 tot ongeveer 13 centimeter en ze hebben een gladde, dunne schil. Ze bevatten erg veel sap waardoor ze ideaal zijn om te persen en het sap te gebruiken in een lekkere cocktail of verfrissend water. Of sprenkel het sap over je salade of vis voor een verfrissend effect.

Sinaasappel

De sinaasappel is een kruising van de mandarijn en de pompelmoes. De genen van de sinaasappel zijn voor 3 kwart afkomstig van de mandarijn en voor een kwart afkomstig van de pompelmoes. Van oorsprong is ook de sinaasappel een Chinese vrucht. De eerste sinaasappel is daar gekruist en benoemd al zo’n 2300 jaar geleden. Dit betrof de zure, bittere sinaasappel. Rond 1550 zijn voor het eerst de zoete sinaasappels verbouwd in Europa. Om onderscheid te maken tussen de bittere en de zoete variant werd de zoete variant vernoemd naar het land van herkomst. Zo heeft deze de naam chinaas appel verkregen.

‘’ Sinaasappel van origine de China’s appel vernoemd naar het land van herkomst’’

Grapefruit

De grapefruit is ontstaan door het kruisen van de sinaasappel met de pompelmoes. Deze van oorsprong Jamaicaanse vrucht is iets groter uitgevallen dan de sinaasappel maar een stukje kleiner dan de pompelmoes. Grapefruits hebben gemiddeld een diameter van zo’n 11 tot 17 centimeter. Ze hebben een vrij taaie oranje/geelachtige schil welke lastig te verwijderen is. Het vruchtvlees van de grapefruit is geel tot rood van kleur. Grapefruit kan vrij bitter zijn, hoe roder de kleur van het vruchtvlees hoe zoeter de smaak.

Gezondheidsvoordelen van citrusvruchten

Zo, nu we weten waar die lekkere citrusvruchten vandaan komen is het van belang om te weten wat ze allemaal voor jouw lichaam kunnen betekenen. Want citrusvruchten zijn echte vitaminebommen.

Vezelrijk: Citrusvruchten zijn een goede bron aan vezels. Vezels zorgen voor een verzadigd gevoel na het eten en ze zijn bevorderend voor je spijsvertering.

Vitamine: Voor alle citrusvruchten geldt dat ze een bom zijn van vitamine C en foliumzuur. Sinaasappels staan daarmee wel met stipt op nummer 1. Met slechts een lekker sinaasappeltje op een dag heb je al 90% van de aanbevolen hoeveelheid vitamine C te pakken. Foliumzuur en vitamine C zijn belangrijk voor je weerstand en dragen bij aan een goed concentratievermogen en geheugen.

Ontgiften: Het zuur van het sap van citrusvruchten werkt ontgiftend. Het zure sap werkt hydraterend en helpt je spijsvertering op gang komen. Daarnaast is citroenzuur goed voor je lever omdat het helpt met gifstoffen afvoeren.

Dus vanaf nu, vergeet nooit meer om citrusvruchten aan je voedingspatroon toe te voegen!

Meer weten over alle soorten citrusvruchten? lees het in onze kennisbank

Bekende vs. Onbekende citrusvruchten

Over de schrijver
Eten, drinken en gastvrijheid dat is mijn grote passie. Het liefst laat ik zoveel mogelijk mensen meegenieten van mijn passie. Samen een onvergetelijk moment beleven!
Reactie plaatsen