3 koningentaart

3 koningentaart

3 Koningen

De dag dat je uiterlijk je kerstboom moet opruimen om ongeluk te voorkomen. Maar dat is niet waaruit 3 koningen van oorsprong is ontstaan.

6 januari de dag dat het 3 koningen is. Deze dag wordt er het moment herdacht dat de wijzen uit het oosten een opgaande ster zagen. Daarop gingen ze opzoek naar de koning van de Joden. De ster volgend kwamen ze uit in Bethlehem. Daar vonden de 3 wijzen Jezus, de pasgeboren koning der Joden.

De 3 wijzen, Apellius, Damascus en Amerius genoemd in het Grieks hadden allen verschillende leeftijden. 20, 40 en 60 jaar oud zouden ze zijn geweest. Deze leeftijden staan symbool voor de levenstijdperken van een volwassenen. Naast de Griekse namen van de 3 wijzen zijn er meerdere namen bekend. Zo betekenen ze in het Hebreeuws; Galgat, Malgalat en Sarathin. De meest bekende namen hedendaags zijn de Perzische namen; Melchior, Balthasar en Caspar.

Oorspronkelijk is het feest in de Oosterse christendom ontstaan om te vieren dat de zoon van god, jezus geboren is. De 3 wijzen kwamen het Kerstkind bezoeken. Ze namen geschenken mee voor het kindje, wierook, mirre en goud.

Nu we de reden van het 3 koningenfeest weten zijn we natuurlijk benieuwd naar de eettradities rondom 3 koningen.

Galette des Rois

Wij hebben de traditionele 3 koningentaart gemaakt; de Galette des Rois

Een echte Franse klassieker welke iedere grote Franse patissier maakt rond 3 koningen. In deze taart zit een boon verstopt. De gene die de boon in zijn of haar stuk taart vindt is voor die dag de koning. Dat betekend vrijgesteld van alle klusjes en precies mogen bepalen wat er die dag gaat gebeuren. Dat willen we toch allemaal!

Volgens traditie gaat het jongste gezinslid onder de tafel zitten. Die bepaald vanaf daar ongezien welk stuk naar wie toegaat zodat het echt een verrassing is wie de boon krijgt. De taart wordt verdeeld in het aantal gasten dat er aan tafel zitten + 1 stuk. Dit stuk mag worden weggebracht naar een hulpbehoevend persoon.

De taart 

De hoofdbestandsdelen van de taart zijn bladerdeeg en amandelspijs. Deze oude traditie is in de veertiende eeuw bedacht door een Florentijnse edelman. De recepten kunnen naar smaak wat gewijzigd worden. Naast amandelspijs en bladerdeeg is frangipane een hoofdbestandsdeel, heerlijke romige crème. Daarbij hebben wij heerlijke bosbessenjam toegevoegd.

Kijk het volledige recept hier

Over de schrijver
Eten, drinken en gastvrijheid dat is mijn grote passie. Het liefst laat ik zoveel mogelijk mensen meegenieten van mijn passie. Samen een onvergetelijk moment beleven!
Reactie plaatsen